Afgelopen week is op 71 jarige leeftijd Valere Hermans overleden na een ziekbed van een paar maanden. Valere was een Belg waarvoor de hobby dammen zo belangrijk was dat het een groot stuk van zijn leven was.

Hij damde niet alleen in Belgie maar ook juist in Nederland. Hij is van bijna alle Limburgse clubs lid geweest en speelde dan voor die verenigingen Limburgse en nationale clubcompetitie. Regelmatig switchte hij van vereniging als hij dacht dat het hem de sportieve prikkel gaf die hij meende nodig te hebben.

Hij vergde veel van zichzelf en vond dat zijn medespelers dezelfde motivatie en wedstrijdinstelling moesten hebben. Hij eiste ook stilte van andere dammers als hij in slechtere standen een uitweg moest zoeken en bij verlies wees hij geluidsoverlast ook vaak als oorzaak aan. Hij was ook een echte clubmens . Toen in September bleek dat het provinciaal team een speler tekort kwam en een oproep voor een invaller op vrijdagavond per mail de deur uitging was hij de eerste die na 5 minuten opbelde en zei dat hij wel wilde invallen.

Hij genoot zichtbaar van zijn successen die hij op het dambord heeft geboekt. Hij trainde dagelijks 2 uur. Hij heeft in zijn leven vele kilometers moeten rijden om te kunnen dammen in Nederland. De laatste wedstrijd voor Raes DC Maastricht speelde hij 5 januari j.l. en wel in de uitwedstrijd tegen Ons Genoegen in Utrecht. Hij won die wedstrijd op mooie slinkse wijze van pasto(o)r Wim Vlooswijk.  Wie zou toen hebben gedacht dat dit zijn laatste wedstrijd was.

Toen hij bericht kreeg dat hij was uitbehandeld in het ziekenhuis reageerde hij op dezelfde manier als wanneer hij opgaf bij een dampartij, “het is afgelopen het is gedaan”. Op zijn ziekbed had hij altijd nog dambord en damschijven bij zich en genoot wanneer vooral zijn Belgische dammakkers in het ziekenhuis tegen hem kwamen dammen. Niet alleen Belgie maar vooral Nederlands Limburg verliest een markante dammer die altijd tijdens een wedstrijd in een echte vechter of zoals hij zelf vond een krijger veranderde en vocht voor elk punt.

We danken hem hiervoor en wensen zijn vriendin Bo alle sterkte toe die ze nodig zal hebben. Ruste hij zacht.