( door  Dennis Joosten)

Van maandag 25 oktober t/m vrijdag 30 oktober heeft het Nederlands Kampioenschap dammen in de categorie B (rating 900-1100) plaatsgevonden. Dit vijfdaags toernooi vond plaats In het rustieke dorpje Westerhaar-Vriezenveensewijk (Overijssel) en werd georganiseerd door de plaatselijke damvereniging Witte Van Moort.

In totaal werden er 8 ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem. Gedurende het toernooi begon zich meer en meer een kopgroep af te tekenen bestaande uit 4 deelnemers. Toen de laatste ronde aanbrak, stond Janes de Vries (Limburg) alleen aan de leiding met 11 punten, gevolgd door een driemanschap van Dennis Joosten (Limburg), Frans Boot (Zuid Holland) en Bertwin Letteboer (Overijssel) met ieder 10 punten.

Die, wat later tot een van de meest memorabele laatste rondes mag worden gerekend, speelde Janes tegen de oerdegelijke, uit waar graniet gehouwen Wim Koopman (Drenthe). De goed getrainde Frans speelde tegen de verrassende Bertwin en de op winst spelende Dennis tegen de degelijke Sammy Amusah (Gelderland).

Bertwin had zich voorgenomen bij de eerste 10 te eindigen, dus zijn missie was evenwel geslaagd. Doch tegen Frans wilde hij zich in nog hogere sferen begeven en trok met zijn hele armada ten strijd. Na een klassieke opening nam Bertwin alle risico’s; in plaats van op een zeker moment te vereenvoudigen speelde hij alles of niets; en het werd alles, alleen dan voor Frans. Vakkundig speelde hij alle aspiraties van Bertwin aan flarden en eindigde op 12 punten.

Dennis nam voor om ook risicovol te spelen tegen Sammy daar een vlakke remise hem totaal niet zou aanstaan. Met een volle centrumbezetting (de velden 27, 28 en 29 bezet) en een onvoltooide lange vleugelopsluiting kwamen op het bord. Sammy ruilde rustig af waardoor de onvoltooide lange vleugelopsluiting opgelost diende te worden. Na veel rekenwerk werd deze dan ook opgelost waardoor het evenwicht niet meer verbroken werd, de remise werd ondertekend en hiermee eindigede Dennis op 11 punten.

Nadat beide eerder beschreven wedstrijden al ruim beëindigd waren, was Janes in een strijd van leven op dood gewikkeld tegen de reeds eerder genoemde vesting Wim. In een klassiek opgezette partij nam Janes een paar ruiltjes voor zijn rekening. Vervolgens, in een moment van onoplettendheid, een waas van damblindheid of gewoon een complete misrekening speelde hij de voor hem dodelijke 8-12. Wim wreef in zijn inmiddels al enigszins vermoeide ogen, kon haast niet geloven wat Janes zojuist voor een blunder begaan had, nam even adem en sloeg vervolgens toe. Een schijf voorsprong en een voordelige positionele stelling. Janes was geheel verbluft, stierf ondertussen duizend doden en zag het kampioenschap aan hem voorbij gaan. Doch, na al deze spanning bleek de vermoeidheid bij Wim langzamerhand toe te slaan. Na eerder al de winst te hebben laten schieten, had hij nog altijd wel het enorme voordeel aan zijn zijde. Toch wist hij nog een uitgekiende vangstelling op te bouwen waardoor Janes weer een houtje moest prijsgeven. Een dam met 4 schijven tegen een dam met een schijf. De vermoeidheid sloeg definitief toe toen Wim toch nog een schijf moest offeren en hoe die dam van Wim vervolgens van het bord werd af gemept, heb ik niet live gezien maar spectaculair moet het wel geweest zijn…met als resultaat…Janes behaalde remise en werd op grond van één weerstandpunt meer kampioen van Nederland.

Nadat alle kruitdampen waren opgetrokken en eenieder weer door de realiteitszin werd ingehaald, kon de huldiging in gang worden gezet.

Janes stak dit toernooi letterlijk en figuurlijk met kop en schouders uit boven de rest van het deelnemersveld.

Uiteindelijk konden de 2 overige podiumgasten zich er in vinden dat Janes de titel heeft opgeëist. Onze Belgische Nederlander of Nederlandse Belg (hij bezit de dubbele nationaliteit) heeft flink aan de weg getimmerd, verkoopt niet alleen damboeken doch blijkt daar veel vaker in te kijken dan de tegenstander verwacht had. Bovendien heeft hij ook nog een damclubje opgericht om vervolgens 8 jonge talentjes de eerste stapjes in de damsport bij te brengen. Daar hij dus uit het goede hout is gesneden, hadden zowel Frans, die overigens getraind wordt door niemand minder dan Johan Krajenbrink, en Dennis, die ieder jaar een hogere rating laat zien, daar dus vrede mee. Laat dit voor Janes een stimulans zijn om zijn ingeslagen weg te vervolgen!

Dennis in gevecht met Janes

Een trotse Janes met de felbegeerde  cup met de grote oren. Het grootste succes uit zijn Nederlandse  carriere!