Blue Flower

CT Limburg heeft in het verre Oudenbosch een sensationele 9-11 zege geboekt. Het was een spannende strijd, met maar liefst 5 beslissingen, maar de gelukkige overwinning was toch verdiend en wederom een prachtige teamprestatie.

2 Jaar geleden werd de Variant kampioen in de 2e klasse en wij verloren daar met 12-8 ondanks winstpartijen van Luc op Martin de Wolf en van Willy die van Jan de Wolf won.

In de aanloop van de wedstrijd leken er problemen te kunnen te komen om de bezetting rond te krijgen maar gelukkig kreeg niemand een griepje en konden we met 10 fitte spelers de reis naar Oudenbosch vanuit diverse windstreken beginnen. Onderweg kwamen we terecht in een grote file als gevolg van aanrijdingen rond Breda. Pas tegen twaalven konden de opstellingen worden uitgewisseld en de voorzitter van de ontvangende vereniging hield, omdat wij nog niet compleet waren, een extra lang welkomstwoord. Hij prees de voorbereidingen die we voor deze wedstrijd gedaan hadden want hij had op onze site in ons vorig verslag gelezen wat van iedereen verwacht werd. In middels waren we met zijn zevenen en de strijd kon beginnen. 10 minuten later arriveerden ook Haije, Ben en Theo maar die bleven alle 3 rustig en begonnen ook aan de wedstrijd.

Luc had weer tegen Martin de Wolf geloot en deze leek er niet blij mee te zijn want hij herinnerde zich zijn nederlaag van de vorige keer. Zijn vader moedigde hem aan met de woorden dit is een kans op revanche. Helaas was Luc vandaag niet in goeden doen, in de opening werd hij verrast door een lichte combinatie. 2-0

Mooi voor het team was dat deze achterstand werd weggewerkt door Marcin. Hij speelde de sterke Franklin Denissen van het bord. 2-2

Theo zijn tegenstander had een duidelijke remise opdracht. Theo speelde een goede partij en werd na 32 zetten verrast door een remise aanbod. Theo wees hem erop dat dit nog niet mocht en zette de strijd voort. Na amper 40 zetten tekende beide spelers de vrede. 3-3

Haije speelde degelijk tegen Rob van Lien en heeft duidelijk kansen gekregen. Ook hier werd besloten om de punten te delen.4-4. Inmiddels was op de andere borden van alles aan de hand en konden we ons opmaken voor een spannend middagje.

Een grote sensatie diende zich aan op bord 5. Michel had zijn tegenstander Jan van Beek met een fraaie slagzet volgens het boekje. Met ijzige koelheid wikkelde hij het eindspel bekwaam naar winst af en zowaar halverge de wedstrijd was de stand 4-6.

Vervolgens de 2e sensatie op rij. Ben won zomaar van routinier Roland Coray. De laatste week had Ben thuis ook veel getraind zij hij en dat was te merken. 4-8.

Vervolgens een tegenslag, Erik knokte voor een remise en had deze ook op het bord. Op een moment dat hij dacht nog even te kunnen wachten met damhalen werd dit fataal voor hem. 6-8. De wedstrijd was nog lang niet gespeeld.

Vervolgens was het onze Italiaanse held Renzo die een punt uit het vuur sleepte tegen de kopman Jan de Wolf. 7-9 en de druk op de 2 overgebleven partijen nam toe.

Dré kwam in temponood tegen Mark Klaassen en liet 2 keer een offer van Dusaut toe. De eerste keer zou het Dré winst brengen maar de 2e keer werd het een weliswaar benauwde remise maar het wedstrijdpunt was binnen. 8-10.

Als laatste was het Jeroen die met speels gemak een blauwe remise binnenhaalde tegen Mark de Wolf. Zijn tegenstander zag in dat doorgaan in een winstpoging geen zin had en bood remise aan.

Hiermee capituleerde de Variant en was onze sensationele zege een feit.

Hierbij een analyse van de partij Dré- Verheggen- Merk Klaassen. (volgt)

 

Zaterdag 5 Oktober is CT Limburg voor de nieuwe landelijke competitie uitstekend uit de startblokken gekomen door een overtuigende 14-6 zege op NDV Nieuwland. 

De start was uitstekend. Als eerste wist Luc met een kaatsingszetje een schijf te winnen waarna hij heel snel de partij winnend afsloot. (2-0). 

Als tweede won Theo zijn partij. Dit ging aanvankelijk moeizaam omdat de tegenstander een 2 om 2 doorbraak naam. Hij kon uit 2 velden kiezen. Op een veld volgede damafname ten koste van een schijf en daarom wist Theo hem te verleiden om op het andere veld dam te nemen. Vervolgens werd de dam ingemetseld en de tegen stander gaf een schijf om snelle damafname te voorkomen maar de “gratis afname” bleef erin zitten en zo kwam Theo na damafneme een schijf voor. Dit buitenkansje liet hij zich niet afnemen en na nog een schijfwinst won Theo de partij en let zijn tegenstander ontgoocheld achter.(4=0) 

Ook Jeroen speelde een goede wedstrijd. We wisten al dat hij positioneel sterk is. Hij bouwde geduldig positioneel voordeel op en wist dit zowaar in een prachtige “7 om 7 oppositie” op het bord te laten eindigen in zijn voordeel. (6-0) 

Erik speelde ook een gedegen partij en speelde tot het einde foutloos en gezien de tussenstand reden om met remise genoegen te nemen.(7-1). 

Leo was voor zijn tegenstander een maatje te groot. Hij bouwde een ijzersterk centrum op en wist een doorbraak ten koste van een schijf te nemen. De eindspelkennis en kunde van Leo waren voldoende om dit snel in winst af te ronden. (9-2) 

Dré zijn tegenstander wist heel behendig met “gatenkaas” om te gaan. Dré kon hier geen profijt uit te halen en toen de stellingen weer gesloten waren moest hij nog heel goed uitkijken. Gevolg remise en heet eerste wedstrijdpunt was in elk geval binnen.(10-3). 

Michel had zijn tegenstander een schijf ontfutseld maar die bleef stug doorvechten en sleepte er toch een remise uit. (11-4). De eerste seizoenszege was binnen! 

Peter had met zwart de tegenstander gekregen waarop wij gehoopt hadden. De tegenstander met een rating van 1200+, Pelle Sterk kreeg dan ook een lastige middag want Peter is op zijn best naarmate zijn tegenstanders sterker zijn. Toch lukte het Peter vandaag niet. Pelle deed zijn achternaam alle eer aan en wist de enige winstpartij voor zijn ploeg deze middag te behalen.(11-6). 

Vervolgens was het de beurt aan Marcin. Ook hij speelt heel geduldig en wachtte het moment af waarop hij kon toeslaan en dat moment kwam. Hij won een schijf en toen de tegenstander nog een schijf gaf om ook naar dam te kunnen gaan was het afgelopen de winst voor Marcin was binnen.(13-6). 

Als laatste speelde Renzo remise. Zij waren in een eindspel gekomen met 2 schijven en 1 dam voor Renzo en 2 schijven en 2 dammen voor zijn tegenstander en een 4 om 2 eindspel dreigde. Maar met een spitsvondige finesse wist Renzo een snelle remise te behalen. (14-6). 

Een knappe teamprestatie en vol goede moed kunnen we over 2 weken naar Oudenbosch maar van te voren bestudeert iedereen nog eens goed het boek “Dammers|een slow movement” waarin de sterktes en zwaktes van de Variant spelers uitgebreid worden beschreven.

 

Tijdens de jaarvergadering op de laatste woensdag van juni zijn de kampioenen van de laatste clubcompetitie en het zomerkampioenschap bekend gemaakt. Voor velen was het een verrassing dat Ber zowel het grote kampioenschap van Maastricht won en het zomerkampioenschap 2018. Ber had het kampioenschap vooral te danken en dus verdiend  aan zijn zege op Gijs in het voorjaar. Gijs werd nog net 2e en Dré derde.

Ook het zomerkampioenschap had hij al zijn naam geschreven.

Woensdag 17 Juli en woensdag 7 Augustus geen zomercompetitie.

 

Traditioneel wordt er in de vakantiemaanden een zomercompetitie gespeeld die open staat voor alle dammers van alle clubs.

Tijdens de eerste avond liet Gijs zien zijn zinnen te zetten op de titel door een zuivere hattrick te scoren. Hij vloerde Lou, Marcel en Pedro.

Op de 2e avond bleek dat hij toch concurrentie kreeg want ook Jitse Slump en Tom Swelsens gaan voor de titel. 

Uitsagen van de zomercompetitie zijn hier te volgen.

 

Andy Damen is de eerste Rapid kampioen van Limburg geworden. Met groots machtsvertoon speelde Andy alle 4 de toernooien mee. Hij won Roermond en Maastricht en werd in Geleen en Brunssum 2e. Hij eindigde straatlengten voor Martijn van Gortel en Brion Koullen.

Nadat Gijs het net niet lukte om het LK sneldammen en LK senioren  te winnen is het Andy met groot gemak in deze discipline wel gelukt.

Via een Coup Maastricht lukte het vele Maastrichtenaren om hoog in het Limburgs eindklassement te eindigen, Erik de Gouw en Karel Leemreize eindigden gedeeld op de 5e plaats en Max Schwiebert eindige op de 7e plaats. Ook ons nieuw lid Pedro Kanzi eindigde op een hoge 10e plek met maar liefst 12 punten. Op een bescheiden 16e plek eindigde Dennis Joosten. (Hij richt zich op LK senioren). Tenslotte vinden we Dré Verheggen terug op plek 23 met 2 punten.

Het hoeft geen betoog dat de puntentelling het volgende jaar anders moet, b.v. nr. 1 op een avond krijgt het aantal punten gelijk aan het aantal deelnemers die avond en dan elke volgende speler 1 punt minder. We moeten onze sport niet met de F1 willen vergelijken, elke vergelijking loopt mank.