Zaterdag 17 September begon weer de nationale competitie en moest het combinatieteam van Maastricht en Roermond meteen de verste uitreis maken en spelen tegen een team dat in de 2e klasse niet thuishoort.

De spelers hoopten dat ze niet een afstraffing zouden krijgen met 16-0 of 15-1.  Het werd wonderbaarlijk een leuke wedstrijd tegen de nieuwe club PAR die in een buurthuis een comfortabel onderkomen had gevonden en zelf de facilitaire zorg met ware overgave verzorgden. Tijdens de openingsspeech werd er al melding van gedaan dat de VAR zou meekijken en dat bij vermeende overtredingen de voorzitter van de KNDB in hoogsteigen persoon de beelden zou bekijken en een beslissing zou nemen.

Het werd zowaar een spannende wedstrijd. Onze topscoorder van het vorig seizoen Theo bezorgde ons de eerste nederlaag maar op alle andere  borden was nog alles in evenwicht.

Luc Jennes zorgde al snel voor een remise na een heel grote ruil van zijn tegenstander die wellicht van de ruil voordeel had verwacht. ook onze Belgische Italiaan Renzo speelde naar een remise toe en nog steeds was er strijd.

Vervolgens ging het helaas mis bij Leo en Marcin en stonden we op grote achterstand. Intussen had Ger voor een grote sensatie kunnen zorgen door (bleek pas na computeranalyse) een bijzonder fraaie damzet uit te voeren. Helaas zag Ger net als zijn tegenstander (rating 1200) de slagzet niet en stond het 11-3.

Gelukkig kon Dré na 5 uur strijd nog een puntje aan de score toe te voegen door een remise te spelen. Eindstand 12-4. Voor 4 punten zouden we van te voren getekend hebben.

Ook Raes DC is de eerste wedstrijd niet goed uit de startblokken gekomen. Door een snelle winst door een combinatie van Dick kwamen we op een 0-2 voorsprong. Vervolgens waren er 5 remises maar onverklaarbaar verlies van de Maastrichtse toppers Andy, Erik en Gijs zorgden voor een pijnlijke 10-6 nederlaag.

Woensdag 31 Augustus hebben de dammers voor het eerst sinds 2 jaar een jaarvergadering gehouden. Dit is voor de meeste dammers niet de favoriete clubavond en ondanks de droogte van de laatste maand regende het afmeldingen voor deze avond.

Hoogtepunt van deze avond is altijd de evaluatie van het competitiegebeuren door het bestuurslid wedstrijdzaken, Gijs.

Het eerste 8-tal werd met een +3 score gedeeld derde in de spannende competitie in de eerste klasse C. Tegen de 2 topploegen had er zelfs meer ingezeten.

Topscoorder Eric Conrad met een +3 score werd gehuldigd. De nrs. 2 Dick en Gijs met een +2 score kregen ook veel applaus. Een bijzondere vermelding kreeg Harry die ook een +3 score had maar dit heeft bereikt in slechts 6 wedstrijden!

Het combinatie 8-tal haalde ook een +3 score (in slechts 8 wedstrijden) en behaalde een ongedeelde 3e plaats. Ook hier groot applaus voor de topscoorder Theo met een +2 score.  Ook werd gememoreerd aan de gedenkwaardige overwinning van Theo met een schijf achterstand op Alexandra Betting.

Op de 2e plaats eindigde Leo met ook +2 maar een wedstrijd minder gespeeld. Ook applaus voor Marcin, die 3e werd.

Verder was er de winst van de provinciale beker.

Er was geen provinciale clubcompetitie en er zijn (nog?) geen berichten dat er dit seizoen wel een provinciale clubcompetitie zal plaatsvinden.

Over het afgelopen seizoen wordt geen kampioen uitgeroepen. Komend jaar wordt wel een onderlinge competitie gespeeld (gewoon en ook rapid). De woensdagen na de nationale competitie wordt er training door Gijs gegeven aan de hand van de gespeelde wedstrijden.

Bestuurlijk blijft de situatie zoals hij al is. Haije blijft penningmeester, Gijs houdt de wedstrijdzaken in zijn portefeuille. Andy blijft secretaris en zijn status van waarnemend voorzitter wordt nu veranderd in officiele voorzitter. Onder dankbaar applaus aanvaardt Andy deze post met 2 petten maar vraagt aan eenieder hem te helpen en iedereen op zijn manier een bijdrage aan het clubbelang te leveren.

In Praag is Andy Damen met een +1 score op de 12e plaats geeindigd. Na een sterke start bleef Andy te lang remises spelen om voor een podiumplek in aanmerkingeng te komen.

Een plotselinge nederlaag in de 7e ronde deed vrezen dat het linker rijtje niet haalbaar was, Toch winst in de laatste ronde tegen toernooitijger Jan Terpstra zorgde toch voor een goede klassering van de Maastrichtenaar.

In het Belgische Genk is onze clubgenoot Gijs Schoenmakers op het podium geeindigd. Hij haalde de 3e plek in een eendagstoernooi voor maar liefst 46 deelnemers! (in Nederlands Limburg lukt het niet meer om een eendagstoernooi met zoveel deelnemers te organiseren.)

Gjis haalde een knappe +4 score en won van winnaar Tom Swelsen (+5 score) en speelde remise tegen Olga Kamyschleeva. Bij het ingaan van de laatste ronde stond Gijs nog aan kop maar verlies in de laatste ronde tegen Keita Desmet zorgde ervoor dat Desmet 2e werd en Gijs derde.

Na de keurige 27e plaats in Riga en de ietwat teleurstellende 27e plek in Brunssum was dit voor Gijs een keurige afsluiting van zijn deelnames aan de zomertoernooien.

Vermoedelijk heeft de rustgevende fietstocht van Maastricht naar Genk een boost aan de damprestaties van Gijs gegeven. Wellicht gaat hij dat het volgend jaar ook weer doen als hij aan het Brunssum toernooi gaat deel nemen.

Andy Damen, onze voorzitter en secretaris, heeft een goede start in het internationale toernooi van Praag.

In de eerste ronde won hij van van het bekende  Tsjechisch talent Jana Schmidova en vervolgens boekte hij 2 blauwe remises tegen MF Brion Koullen en MF Marcel Monteba.

Hierdoor prijkt hij op dit moment op de 7e plaats.

We wensen Andy veel plezier en nog meer goede partijen toe. De volgende week zal hij zeker verslag doen van zijn Praags avontuur.