Blue Flower

Zaterdag 2 Maart verloren beide team in en tegen Wageningen. Het slot van de nationale competities was dus net 1 ronde teveel.

3 wedstrijdzaterdagen op rij trokken Raes DC Maastricht en CT Limburg gebroederlijk samen op tijdens wedstrijden tegen teams van een vereniging. Op 2 feb speelden beiden teams in en tegen Eindhoven en behaalden beide teams een keurige 8-8 uitslag. Eindhoven werd later de kampioen. Bijna werd toen het 1000e punt behaald dankzij de 5 overwinningen die toen geboekt werden.

16 feb speelden de teams samen thuiswedstrijden tegen de 2 5teams van Gooi en Eemland. Het eerste team boekte een pijnlijke 6-10 nederlaag en kon de kampioensaspiraties vergeten. Het 2e team deed het beter en won die wedstrijd en een speler Haije behaalde de 1000e bordzege binnen. Een absoluut grote mijlpaal.

Op 2 Maart gingen onze beide teams naar de op papier zwakkere Wageningse teams meer beide tems leden een forse nederlaag. Er werd maar een bordoverwinning behaald op de 16 borden en dat genoegen werd gesmaakt door Ger Pisters. Op de terugweg vierden we het goede seizoen dat we samen hebben gehad met een geslaagd etentje in de Valk in Cuyk.  

Nu het seizoen '23-'24 ten einde is, is het tijd om de nieuwe ranglijsten aller tijden te maken. Enkele mijlpalen die dit seizoen behaald werden:

  1. Jeroen Huskens en Theo Blom speelden hun 100e wedstrijd voor de club.
  2. Eric Conrad speelde zijn 100e remise voor de club.
  3. Het zal niemand ontgaan zijn: We hebben onze 1000e partijzege binnen. De eer was aan Haije Kroodsma. Hij heeft dat wel heel efficient gedaan: Hij heeft namelijk maar een wedstrijd gespeeld dit seizoen.

Zaterdag 17 februari verwacht de technische staf van de club dat de 1000e bordzege van Raes DC/CT Limburg geboekt wordt in de periode dat er landelijk gespeeld wordt. Om een soort PSV effect te voorkomen zullen we nog niet vertellen hoeveel zeges wij precies verwijderd zijn van de 1000. Eerst spelen we gezamelijk uit tegen  uitgerekend de teams van " PSV-Eindhoven" en daar moeten dan alvast een paar zeges worden geboekt waarna we in de gezamenlijke thuiswedstrijden tegen "Gooi en Eemland" de 1000e bordzege zullen (?) boeken. Het is natuurlijk voor alle spelers de hoogst haalbare eer die 1000e wedstrijd te winnen. Het is fijn dat beide teams samen spelen en dat de mijlpaal niet achteraf teruggerekend moet worden met verstreken tijden.

Wie wordt mister Millennium?

Haije Kroodsma heeft op zaterdag 17 feb 2024 de 1000e bordoverwinning voor Raes DC Maastricht/CT Limburg binnengehaald.

  (door Andy Damen)

Maar laat ik beginnen met historische dag / overwinning #1 We schrijven zaterdag 21 september 2002. Raes DC Maastricht speelt haar allereerste(!) wedstrijd in de nationale competitie ooit. We spelen tegen en in Tilburg tegen Angarde Informatica 2. Natuurlijk wil niemand in zo'n eerste wedstrijd verliezen en dat gebeurt ook niet!  Uiteindelijk 9 remises en 1 iemand van onze vereniging die zijn partij wint.De eerste overwinning als team is binnen. En de naam van de persoon die de allereerste overwinning van Raes DC Maastricht ooit liet aantekenen? Tom (Thomas) Henriquez is de naam.

 Historische overwinning #2 We schrijven het seizoen 2006 - 2007. Om precies te zijn zaterdag 28 oktober 2006. Raes DC Maastricht speelt dit seizoen in de ereklasse (de hoogste klasse in de Nederlandse competitie). Ronde 4 en weer een wedstrijd tegen Angarde Informatica (dit keer het eerste team). Raes DC komt op achterstand maar we komen op gelijke hoogte door een overwinning van Michele Borghetti. Na een aantal remise wordt het 9 - 9. Er is nog één partij bezig. Dan is het Yves Vandeberg die zijn partij wint en daardoor wint ons team met 11 - 9 deze wedstrijd. Tot op de dag van vandaag (en dat zal wellicht wel voor altijd zo blijven) de enige overwinning van Raes DC Maastricht in de  ereklasse van de nationale competitie.  Ondertussen spelen we al heel wat jaren met 2 teams landelijk. Het tweede team heeft lange tijd gespeeld onder de toepasselijke naam van Raes DC Maastricht 2. De laatste jaren vormt dit  team een combinatieteam met damclub Roermond en neemt het onder de naam Limburg CT deel aan de competitie

Historische overwinning #3 Het is vandaag 17 februari 2024. En opnieuw een historisch moment voor onze vereniging.Het is net 14:00 uur geweest als Haije Kroodsma Limburg CT op voorsprong zet. Grote vreugde bij iedereen die Raes DC Maastricht een warm hart toedraagt. Dat het Haije was die als eerste wist te winnen was wel een verrassing. Haije werd, letterlijk(!), eerder die ochtend door de teamleider uit bed gebeld of hij (na een late ziekmelding) beschikbaar was om mee te spelen! Later die dag speelt Haije in Vilt en nog even later wordt hij de belangrijkste persoon van de dag. Niet dat deze tussenstand (2 - 0) nu ineens zo spectaculair is, het is zelfs niet het beslissende punt voor eenteamoverwinning. Laat staan voor de winst in deze wedstrijd en ook NIET het punt dat ons kampioen maakt.

Hij was op het laatste moment opgetrommeld door Gijs omdat Henri niet fit genoeg was. Haije kwam per fiets, hij viel in en won als eerste en dat was de 1000e overwinning in 22 jaar tijd.

In een winters Vilt liet Raes DC een keurige zege optekenen tegen de (gewoonlijk hoofdklasser) Ons Genoegen Utrecht.

Sommige spelers zoals Eric Conrad speelden bijzonder goed. Dennis trok zijn stijgende lijn door. Leon was weer eens ouderwets positioneel bezig en overklaste zijn tegenstander.

Een meer inhoudelijk commentaar van de wereldkampioen Frysk dammen, Auke Zijlstra luidt: 

Jan Ongolosono verloor als eerste van Leon Oudenes. In een klassieke stand ruilde hij onnodig 37-31, daarmee zijn lange vleugel ernstig verzwakkend. Even later knoopte hij zichzelf nog verder op door op een combinatie te spelen.

Gerard Morsink speelde een wat moeizame remise tegen Dick Huitink. Eerst kwam er al een (lastig te vinden) doorbraakcombinatie naar 37 in. Even later kwam de schijf op 37 er alsnog, op veel eenvoudiger wijze, wel zonder doorbraak maar met flink nadeel voor Gerard, die van geluk mocht spreken dat hij de schijf simpel mocht afruilen. Hierna stond Gerard nog steeds iets moeilijker, maar hij kwam verder niet in gevaar.

Lucien Farzan liet zichzelf opsluiten door Dennis Joosten en dat bleek geen goed idee. Nadat hij verzuimde zich te bevrijden werd zijn stand met de zet slechter. Hij kreeg nog een kans zich te bevrijden via een verrassende 3 om 4 met een 1 om 2 na, maar toen hij in plaats daarvan het kerkhofveld opzocht kwam hij al snel een schijf achter, en verloor snel. 

Toys Sheoratan speelde een rustige partij tegen Karel Leemreize, die dan ook in remise eindigde.

Heel anders ging het bij Peter Kolkman die een kort-vleugelopsluiting kreeg aangeboden van Janes de Vries, en heel mooi kwam te staan. In de trein terug bleek dat Peter flinke kansen gemist had. Uiteindelijk kon Janes zich losruilen, en Peter stond zelf iets slechter toen hij remise aanbood, op een moment dat beide spelers nauwelijks bedenktijd over hadden.

Arne van Mourik kwam slechter en slechter te staan tegen Eric Conrad, en had geluk dat deze niet de beste voortzetting vond.

Hierna moesten de laatste 2 partijen gewonnen worden om nog een punt te redden, en Cock van Wijk leek daar lange tijd goede kans op te hebben tegen Gijs Schoenmakers iin een bekend maar moeilijk speltype met een witte schijf op 45 en zwarte op 15 en 25. Eerst miste Cock een geforceerde schijwinst, en even later speelde Cock naar een snelle doorbraak toe, waar hij beter nog even mee had kunnen wachten. Nu eindigde de partij snel in een ( voor Utrecht althans) teleurstellende remise.

 Hierdoor speelde Auke Zijlstra nog slechts voor de eer tegen Harry Velraeds. Een partij met een rustige opening, waarna tegenstander Harry Velraeds probeerde een omsingeling op te zetten. Dit lukte matig en Auke bouwde langzaam maar zeker een mooie aanval op. Na wat ruilen leek deze dood te bloeden, maar in een zes om zes speelde Harry 47 op om deze even later terug te ruilen. Dit tempoverlies bezorgde Auke groot voordeel in het 5 tegen 5 eindspel. Auke ontweek daarna nog een paar geniepige remisefinesses, waarna Harry iets te snel (Aukes laatste zet was onnauwkeurig) opgaf.

Door dit resultaat staat Raes DC nu 2e mag de volgende week naar de koploper Tilburg/Eindhoven. Een grote uitdaging om te laten zien wat de plannen het volgend jaar zijn!