Blue Flower

Hoewel in de Coronatijd het dammen in Limburg zo goed als verdwenen is, is er toch nog een zekerheid in het dammersleven en wel dat Limburgs oudste dammer komende week weer 1 jaartje ouder wordt.

Normaliter is er dan een damtoernooi in het bejaardenhuis waar Cees woont maar net als verleden jaar kan dat nog steeds niet doorgaan. Het bestuur zal een felicitatiekaart bij Cees bezorgen met daar een groot aantal handtekeningen van clubleden. We hopen dat Cees na het missen van zijn 100e en 101e verjaardagsfeest het volgend jaar nog eens met zijn clubgenoten zijn 102e verjaardag mag vieren.

Dick Huitink heeft met een online Rapid Lidraughts toernooi de eerste Rapid titel van Maastricht gewonnen. Plaatselijk favoriet Andy Damen werd 2e ,nek aan nek met Ger Stam die 3e werd.

Dankzij de corona tijd werd er een online Rapid toernooi georganiseerd en viel er wel wat te beleven. Er werd scherp gespeeld en het meest treffend was de finale beslissingspartij tussen Ger en Dick in de laatste ronde . Bij winst zou Ger winnen maar bij remise Dick. Maar er was nog een soort spanning, zou Ger wel voor het aflopen van het toernooi de partij winnen? Wellicht heeft Dick voor de poorten van de hel de remise veilig gesteld want hij verdedigde zich zo secuur dat Ger niet de misschien wel aanwezige winst kon vinden en de partij kreeg een eindspel met veel zetten. Hoe dan ook een fraaie titel voor Dick die nu wel zijn nickname moet gaan veranderen.

Martijn van Gortel en Harry Velraeds hebben nog de maximale score van 6 punten na 3 rondes. Ber ten Haaf zit met 5 punten op het vinkentouw.

Het spelen van de 3e ronde heeft weliswaar veel tijd gekost. Maar na een operatie en herstel hebben de laatste 2 spelers hun partij alsnog kunnen spelen in sporthal de Bosdries in Berg en Terblijt, waar door de lagere schoolstaking ook eens  jongere liefhebbers (een deel van) de clubavond hebben kunnen bezoeken.

Het belangrijkste duel was uiteraard de match tussen Gijs Schoenmakers en  Martijn van Gortel. De Logistiek planner won van de expert in de speltheorie.

De docent Harry won van de ICT-deskundige Bert en kwam hierdoor mede op kop.

Fotograaf Harry Disch won van voetballer Marcel Colaris.

De  politie inspecteur Ber ten Haaf won van de belasting inspecteur Haije Kroodsma

Keramiek specialist Theo Blom kreeg 2 reglementaire punten van ICT specialist Rob Aartsen.

Het broertje van grootmeester Bronstring won van het neefje van de Belgische premier Claes.

Arts Erik de Gouw kreeg 2 punten cadeau van farmaceut Max Schwiebert.

De geestelijke gezondsheids mederker Pedro verloor van de brouwer van geestverruimend Jupiler bier, Michel Trouet.

Tenslotte was er nog de  3 voudige derby tussen Dré Verheggen en Dré Peeters. Dorpsderby tussen Berg en Terblijt en Schimmert, ook wel Raes Maastricht tegen CEMA Geleen maar vooral dorpsderby tussen de aan elkaar grenzende en vroeger rivaliserende dorpen Asenray en de Boukoul waar Dré V en Dré P in hun jeugd zijn opgegroeid. 50 jaar geleden zou dit in A of B een vol café aan toeschouwers hebben gegeven., maar tegenwoordig zal wellicht geen sterveling uit de dorpen A en B, ondanks sociale media en internet , op de hoogte zijn geweest van deze wedstrijd. Dré uit A won van Dré uit B.

Stand en programma voor de volgende ronde staat hier

De Raes Damclub wisselt van "De Blauwe Zaal" naar de "De Greune zaol Tongerseweg 336 6215AC Maastricht "

We hebben jaren fijn gedamd in Café Aaijt Vroenhove van de blauwe Harmonie maar aangezien het lokaal voorlopig niet op een gebruikelijke manier beschikbaar is hebben we moeten kiezen voor een andere zaal, 350 meter verderop.

Hier zijn 3 ruimtes waarin we gaan dammen.

CT Limburg is niet verder gekomen dan een gelijkspel tegen de damcombinatie uit Nijmegen/Huissen. Het steeds maar alle wedstrijden winnen zoals voor Kerst schijnt nu te zijn afgelopen. De andere ontmoeting Raes DC Maastricht-Nijmegen eindigde in een 12-8 zege voor de Limburgse ploeg.

Zaterdagmiddag bij de start zag het allemaal nog hoopgevend uit. Weliswaar misten we 3 sterke spelers zoals Marcin, Peter en Renzo (de laatste 2 moesten het eerste team de helpende hand toesteken) maar toch stonden er 10 sterke spelers op het wedstrijdformulier en Theo had bij de start zijn winst al binnen omdat de tegenstander niet zou komen. 2-0

Leo toonde zijn tegenstander aan de omsingeling te beheersen, hij veroverde een schijf. Maar Peter Litjens bleef loeren op een kans en die kreeg hij. Met een 5 klapper naar dam verraste hij Leo die verbouwereerd opgaf. 2-2

Luc speelde weer een degelijke partij tegen Jo Westenend, beide spelers namen geen onnodige risico's en speelden het goed uit. Remise 3-3

Vervolgens was het Erik die weer een prestatie van formaat leverde. Hij versloeg Stefanya Baliakina.(dochter van veelvoudig Nederlans kampioen?) meet een leerzame combinatie die wellicht in het trainingsmateriaal van Huissen terecht komt.  5-3

De tegenstanders namen onmiddellijk revanche. Ben werd het slachtoffer van ook een hele mooie combinatie van tegenstander Simen Elskamp 5-5

Vervolgens een drama, Dré speelde op een slagzet maar toen zijn tegenstander daar (onbewust) niet intrapte bleef er een grote 5 om 5 in waarvan Dré dacht dat hij kansrijk was. Dit bleek niet zo in een 4 om 2 eindspel was het vervolgens wel heel snel uit. 5-7

Het was Michel die dankzij een dreiging Weiss een 1 om 2 kon uitvoeren. Later dwong hij positioneel een tweede schijf af en zijn tegenstander Ton Holla kon opgeven. 7-7. Het werd spannend want Ber stond een schijf achter, Henri een schijf voor en de stand bij Jeroen was zo complex dat daar geen voorspelling voor te doen was.

Donkere rookwolken tekenden zich af toen de tegenstandster van Henri zo gewiekst was dat ze doorbrak naar dam en ze onderling remise overeenkwamen. 8-8.

Bij Jeroen was het heel druk aan de speeltafel. Tegenstander Gerard Boogaarts dacht met een (min of meer gedwongen) offer de winst te gaan forceren maar Jeroen toonde ijzig kalm en verdedigde zich secuur. Even later wist Jeroen zelfs een 2e schijfwinst te forceren en uiteindelijk incasserde Jeroen de overwinningspremie: de opgave hand van de tegenstander. Terecht was Jeroen en alles wat CT Limburg lief was blij en dat stak hij niet onder stoelen of banken. 10-8

Toen was er nog het duel tissen Ber en Jacob Reifers. Ber stelde zijn tegenstander uitermate op de proef in de 4 om 2. De tegenstander kon maar geen 2e dam halen en ook niet achter Ber zijn 2e schijf lopen want dan werd het een 3 om 1. Reiffers had al ooit in Maastricht in een eindspel Brion Koullen verschalkt en nu dreigde hetzelfde voor Ber. Er is een moment geweest waar Ber de tegenstander de winst had kunnen ontfutselen maar helaas is het niet geneurd. Ber heeft gevochten als een leeuw maar door de omstanders of wie zal het zeggen heeft hij de betreffende finesse (van 10 zetten diep) niet gezien eindstand 10-10.

De analyses van alle wedstrijden door Scan staan hier.

Over 2 weken wacht de zware uitwedstrijd tegen de Vaste Zet. Uiteraard zal de Vaste Zet een poging doen om de achterstand van 3 punten terug te brengen naar 1 punt om dan in de resterende 2 wedstrijden ons te passeren. Want de strijd om de Limburgse titel 2e klasse voor de 3 landelijke Limburgse teams is nog niet beslist. Toch hebben we de beste papieren en dat hadden we gisteren ook...