Blue Flower

CT Limburg is niet verder gekomen dan een gelijkspel tegen de damcombinatie uit Nijmegen/Huissen. Het steeds maar alle wedstrijden winnen zoals voor Kerst schijnt nu te zijn afgelopen. De andere ontmoeting Raes DC Maastricht-Nijmegen eindigde in een 12-8 zege voor de Limburgse ploeg.

Zaterdagmiddag bij de start zag het allemaal nog hoopgevend uit. Weliswaar misten we 3 sterke spelers zoals Marcin, Peter en Renzo (de laatste 2 moesten het eerste team de helpende hand toesteken) maar toch stonden er 10 sterke spelers op het wedstrijdformulier en Theo had bij de start zijn winst al binnen omdat de tegenstander niet zou komen. 2-0

Leo toonde zijn tegenstander aan de omsingeling te beheersen, hij veroverde een schijf. Maar Peter Litjens bleef loeren op een kans en die kreeg hij. Met een 5 klapper naar dam verraste hij Leo die verbouwereerd opgaf. 2-2

Luc speelde weer een degelijke partij tegen Jo Westenend, beide spelers namen geen onnodige risico's en speelden het goed uit. Remise 3-3

Vervolgens was het Erik die weer een prestatie van formaat leverde. Hij versloeg Stefanya Baliakina.(dochter van veelvoudig Nederlans kampioen?) meet een leerzame combinatie die wellicht in het trainingsmateriaal van Huissen terecht komt.  5-3

De tegenstanders namen onmiddellijk revanche. Ben werd het slachtoffer van ook een hele mooie combinatie van tegenstander Simen Elskamp 5-5

Vervolgens een drama, Dré speelde op een slagzet maar toen zijn tegenstander daar (onbewust) niet intrapte bleef er een grote 5 om 5 in waarvan Dré dacht dat hij kansrijk was. Dit bleek niet zo in een 4 om 2 eindspel was het vervolgens wel heel snel uit. 5-7

Het was Michel die dankzij een dreiging Weiss een 1 om 2 kon uitvoeren. Later dwong hij positioneel een tweede schijf af en zijn tegenstander Ton Holla kon opgeven. 7-7. Het werd spannend want Ber stond een schijf achter, Henri een schijf voor en de stand bij Jeroen was zo complex dat daar geen voorspelling voor te doen was.

Donkere rookwolken tekenden zich af toen de tegenstandster van Henri zo gewiekst was dat ze doorbrak naar dam en ze onderling remise overeenkwamen. 8-8.

Bij Jeroen was het heel druk aan de speeltafel. Tegenstander Gerard Boogaarts dacht met een (min of meer gedwongen) offer de winst te gaan forceren maar Jeroen toonde ijzig kalm en verdedigde zich secuur. Even later wist Jeroen zelfs een 2e schijfwinst te forceren en uiteindelijk incasserde Jeroen de overwinningspremie: de opgave hand van de tegenstander. Terecht was Jeroen en alles wat CT Limburg lief was blij en dat stak hij niet onder stoelen of banken. 10-8

Toen was er nog het duel tissen Ber en Jacob Reifers. Ber stelde zijn tegenstander uitermate op de proef in de 4 om 2. De tegenstander kon maar geen 2e dam halen en ook niet achter Ber zijn 2e schijf lopen want dan werd het een 3 om 1. Reiffers had al ooit in Maastricht in een eindspel Brion Koullen verschalkt en nu dreigde hetzelfde voor Ber. Er is een moment geweest waar Ber de tegenstander de winst had kunnen ontfutselen maar helaas is het niet geneurd. Ber heeft gevochten als een leeuw maar door de omstanders of wie zal het zeggen heeft hij de betreffende finesse (van 10 zetten diep) niet gezien eindstand 10-10.

De analyses van alle wedstrijden door Scan staan hier.

Over 2 weken wacht de zware uitwedstrijd tegen de Vaste Zet. Uiteraard zal de Vaste Zet een poging doen om de achterstand van 3 punten terug te brengen naar 1 punt om dan in de resterende 2 wedstrijden ons te passeren. Want de strijd om de Limburgse titel 2e klasse voor de 3 landelijke Limburgse teams is nog niet beslist. Toch hebben we de beste papieren en dat hadden we gisteren ook...

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste zaterdag van 2020 heeft koploper CT Limburg een behoorlijke nederlaag geleden tegen Lunteren 4. 

In de aanloop naar de wedstrijd was het niet moeilijk te voorspellen dat dit wel eens de eerste nederlaag zou kunnen worden. 3 spelers van het team moesten in het eerste team opdraven en anderen van het CT Limburg team waren verhinderd. Het was al een hele puzzel om de 10 spelers in Lunteren te krijgen maar mede dankzij de bereidwilligheid van Andy lukte het wonderwel. Een auto met 4 spelers van CT Limburg werd door door Andy, die zelf moest spelen in Arnhem,  naar Lunteren vervoerd.

Debutant Marcel speelde een goede wedstrijd tot de 30e zet. Toen maakte hij een fout en zijn tegenstander liet zich dit buitenkansje niet ontnemen. 2-0

Vervolgens speelde Marcin een degelijke remise tegen hun kopman Willem Stunnenberg. 3-1

Theo werd het slachtoffer van een combinatie die een van hun topspelers uitvoerde. 5-1 

Haije hield knap stand en haalde een mooie remise. 6-2

Zelfs de grootste optimist begon een beetje te twijfelen toen Erik, normaal een van onze breekijzers, moest opgeven. We stonden nu met 8-2 achter.

Toen vervolgens Peter ook verloor, n.b. met zwart, was de wedstrijd eigenlijk gelopen. 10-2

Vervolgens was het Ben, die weer steeds meer in vorm komt, met een keurige remise. 11-3

Leo was als enige dicht bij een overwinning, na 75 zetten moesten hij een 5 om 2 remise geven. Zijn laatste 2 schijven konden niet meer naar dam promoveren en dus kreeg hij niet de kans ons te tonen hoe een 5 om 2 in winst moet worden omgezet. 12-4

Jeroen toonde vormbehoud, inmiddels gestegen tot bord 2, toonde hij geen plankenkoorts en speelde gewoon naar remise. 13-5

Ook Wim speelde tegen een hoger "gerate"speler bekwaam naar remise en bepaalde de eindstand op 14-6

Ondanks het verlies kunnen we toch met opgeheven hoofd naar de volgende wedstrijd uitkijken. Als het dan meezit staan we na afloop nog steeds 3e en misschien dat Heymans van Lunteren een punt afsnoept en dan zou er plotseling een spannende eindfase in onze poule kunnen ingaan.

 

 

 

 

Na een klinkende 14-6 zege op Heymans Excelsior staat CT Limburg na 6 rondes  alleen op kop met een 100% score en mag zich dus Herbstmeister noemen.

 

Zaterdag 21 December kwamen 2 Brabantse clubs naar Maastricht om daar te strijd aan te gaan tegen onze teams. Bij voorbaat beloofde het een mooie dammiddag te worden en dat werd het!

Wij , CT Limburg, moesten  tegen een van onze 2 achtervolgers, een team met 1 wedstrijd punt minder en die wilden wel stuivertje wisselen zo vlak voor de Kerst. We konden deze keer ook in een heel sterke opstelling de strijd aangaan en zagen dat onze tegenstander toch wel behoorlijk wat aderlatingen had gelaten, we begonnen dus met goede moed.

Als eerste was het Henri die zijn doorgaans degelijk spelende tegenstander Armold Beset in de opening met een damcombinatie verraste die ten koste van een schijf eraf ging maar een 2e schijf kwam op de tocht te staan en toen Verovering van deze schijf niet meer te verhinderen was , was een eerste zege van ons een feit.

Vervolgens was het de beurt aan de 2e Waal van ons Michel, die afgelopen week voor het eerst Opa was geworden en vandaag tegen de heel jeugdige Rens van den Boer. In gedachten hoopt Michel al ooit zo tegen zijn kleindochter zo kunnen spelen. Michel wist wat hem te doen stond en bouwde langzaam een klassieke stand op , die voor zijn tegenstander te moeilijk werd en na een foute ruil van hem wist hij naar dam te manouvreren. Het was 13.30 uur toen zijn tegenstander opgaf en de stand was 4-0. De voortekenen van een gemakkelijke zege waren er maar de andere 8 bleven geconcentreerd  spelen.

Het noodlot leek toe te slaan toen de onverslaanbare Peter een fout maakte tegen Frans Engels. Het leek al of het remise was toen Peter een fout maakte en door een combinatie werd verslagen. 4-2. Zou het dan toch gebeuren?

Weer was het een van onze Belgen die CT Limburg weer meer vertrouwen in een goede afloop gaf. Luc had tegen zijn charmante tegenstandster Arfida Beset een ingewikkelde stand op het bord. Toch wist Luc het hoofd koel te houden en naam de eerste keer een damzet nog niet. Toen haar tegenstandster een ruil deed die haar bij verkeerd slaan van Luc de overwinning zou bezorgen sloeg Luc wel goed en vervolgde meteen met een winnende damzet! 6-2 de marge zag er weer goed uit.

Vervolgens was het de Roermondenaar Jeroen die weer een dubbel blauwe uitslag boekte door de tegenstander met ruim 250 rating punten meer te verslaan. Ties Slagter meende gezien de ontwikkeling op het scorebord met enig risico Jeroen snel op te rollen. Maar Jeroen vond de juiste verdediging en sterker nog de agressieve aanvalsschijf werd opgerold. Het overwicht bouwde hij daarna rustig uit naar nog een schijf en de overmacht in het eindspel wikkelde hij koeltje af en hij tuimelde niet in een knoop en bracht zijn schijven in een stelling die naar een 4 om 1 zouden leiden en toen gaf zijn tegenstander op. 8-2. Alle onzekerheid was weg gezien de standen op de andere borden.

Erik was zo verstandig het remise aanbod van zijn tegenstander Jan Bergmans te aanvaarden. Het was een positionele partij geweest waarbij Erik zijn tegenstander alle zetjes deskundig was ontweken en dus rolde er eem gelijkwaardige remise uit de strijd. 9=3.

Het was mister Maastricht Ber die voor een sterk gespeelde centrumspel partij zijn tegenstander steeds verder naar de rand drukte, Uiteindelijk haalde Ber ook het eerst dam en wist zoals wij wel weten hier zo handig mee om te gaan dat zijn tegenstander moest opgeven terwijl hij toch al op 45 stond. 11-3. De overwinning was een feit, we waren zelfs de spelers van het eerste 10-tal te snel af.

Onze Italiaan Renzo speelde tegen Joop Achterstraat die een vervaarlijk uitziende voorpost moest innemen. Renzo prakkezerde zich suf over hoe hij met combinatieve dreigingende voorpost kon winnen maar Achterstraat verdedigde secuur en toen in het late middenspel de schijf definitief behouden werd was er ook geen sprake meer van voordeel. De vrede werd getekend. 12-4.

Leo speelde een boeiende partij tegen Frans Reijkers en de stelling bleef moeilijk in te schatten.  Met 28-22 gooide Leo de knuppel in het hoenderhok. 2 keer volgde een grote afwikkeling waarbij Leo tijdens de laatste tijdelijk een schijf verloor. Ten gunste van positineel voordeel werd deze terug geofferd. Het voordeel bleek winnend te zijn waardoor Leo verloor. 12-6.

Het slotakkoord was voor onze in Belgie wonende Marcin. Na een sterk gespeelde positionele partij moest zijn tegenstander Johan Alidarso een schijf offeren in de hoop met de compensatie er nog een remise uit te slepen. Marci ging er nog eens echt voor zitten en ruilde af naar een 3 om 2 eindspel waarin zijn tegenstander moest opgeven. Wanneer onze bankzaken met al deze precisie worden uitgevoerd dan hoeven we ons geen zorgen te maken over onze financien. 14-6 Een grote zege op een topploeg.

Ook onze grote broers wonnen van het andere Brabant team met dezelfde cijfers en de stemming was daarna goed. Ook d'Amateurs bleven nog lang hangen in ons clublokaal in Maastricht.

Over 2 weken wacht ons weer een team dat met ons stuivertje wil wisselen. Of we dan weer kunnen pieken hangt natuurlijk van onze jaarwisseling af.

De analyses door Scan van alle 20 partijen staan weer hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 28 December heeft Brusselnaar  Tomi Maturin Nyamsi met overmacht Open Euregionaal sneldamtoernooi gewonnen. De lokale favoriet Andy Damen wist beslag te leggen op de tweede plaats en de Tilburger Tom Swelsen werd derde. 

 

 

 (helaas rotatie lukt niet...)

Met een ruime voorsprong ging de winnaar de laatste ronde in. Zelfs een nederlaag tegen Martijn van Gortel was mogelijk nog voldoende om winnaar te worden. De eindoverwinnning kwam helemaal niet in gevaar en het werd een gemakkelijke remise voor hem en de eindzege was een feit.

Maastrichtenaar Andy Damen deed een verwoede poging om als eerste dammer in de geschiedenis de double te winnen. In December had hij immers al de Euregio Pokal gewonnen, maar meer dan een 2e plek zat er helaas niet in.

Tom Swelsen haalde dankzij een eindsprint in de 2e toernooihelft toch weer het erepodium net als verleden jaar.

Op deze zaterdagmiddag waren er 29 dammers op het toernooi afgekomen waarvan 8 Belgen, 1 Poolse dammer ( Djordy Suylen)  en 1 Israelier (Eddy Janssen). De laatste 2 hadden een kerstreces in de buurt en wilden de gelegenheid waarnemen een aantal oud bekenden in een toernooi te ontmoeten en bij beiden was te zien dat ze het dammen niet verleerd waren en eigenlijk wilden ze regelmatiger dit soort toernooien spelen.

Wanneer de uitslag tabel bekend is zal hij hier worden gepubliceerd.

 

Limburg CT blijft zichzelf verbazen, van medekoploper Zenderstad won het gelukkig en nipt in de uitwedstrijd met 9-11 .

Na 5 speelronden heeft Limburg CT nu 10 punten uit 8 wedstrijden terwijl het vorig jaar met een score van 8 punten uit 10 wedstrijden werd afgesloten.

Omdat het eerste 10-tal slechts 2 invallers nodig had konden wij met een sterke formatie naar Ijsseltein afreizen, alleen Ber , topscoorder Michel en Henri ontbraken. De weersomstandigheden waren goed en de Bus met chaffeur Erik parkeerde ook meteen toen de oase in zicht was. Een paar 100 meter lopen moest een frisse neus en frisse hersenen brengen. Het vorig jaar verloren we van Zenderstad en Zenderstad beschikt nu over 3 duidelijke versterkingen.

In de wedstrijd kwamen we op 0-2 achterstand Theo van Londen, een routinier won van de andere Theo. 

Luc speelde tegen de ex bondsvoorzitter Ebbo de Jong, een van de 3 versterkingen. Luc was niet beducht en won vrij snel. 2-2

Inmiddels waren we in het 4e speeluur en opnieuw kwamen we op achterstand. Patrick van Tol had Ben een schijf ontfutseld en liet de voorsprong niet meer los en won de partij. 4-2

Maar ook wij hebben een versterking erbij. N.l. de Utrechtenaar (nou ja Woerden) Bram en die versloeg Jacco Schepper en de stand was weer gelijk 4-4.

Voor de famile Schepper werd het drama compleet want na vader verloor nu ook de talentvolle zoon. Hier heeft Erik de handen vol aan gehad, maar met ijzige kalmte en goede klokdiscipline gaf hij zoon Roald stellingen op het bord waaraan hij veel tijd besteedde. Uiteindelijk kwam in tijdnood een fout van hem en toen was Erik er als de kippen bij. We stonden voor het eerst voor 4-6

De onverslaanbare Peter deed precies aan hem gevraagd was een punt pakken op de topborden. 5-7. Zouden we dan toch een wedstrijdpunt kunnen pakken?

Vervolgens een regelrechte sensatie! Jeroen speelt remise tegen hun topspeler, de uit Limburg afkomstige Bert Habets. Jeroen speelde weer positioneel onbevreesd en dan krijgt zijn tegenstander het moeilijk. Ik heb me zelfs laten vertellen dat Jeroen een combinatie heeft gemist. 6-8

Dré speelde tegen Gerard Bakker. Het vorig jaar won hij hiervan. De stelling werd een vastloop klassiekje en Gerard bleek beter gerekend te hebben. Dré moest een schijf offeren en had misschien in het eindspel toch nog remise kunnen maken, maar Ger(h)ard  Bakker's zijn gewiekst in eindspelen en Dré verloor 8-8.

Nog 2 partijen te gaan en de grote sensatie was nu dat Leo won van Ed Kok. Laats genoemde heeft een winnende combinatie over het hoofd gezien. Het was een complexe, ongebruikelijke partij maar wij weten dat Leo zich dan als een vis in het water voelt en tot grote vreugde van iedereen viste Leo 2 punten naar boven in deze partij. Later op de avond zou zijn club FC VVV zijn voorbeeld volgen en ook met 2-0 winnen.  8-10. Het voor onmogelijk gehouden wedstrijd punt was binnen.

Het werd nog mooier. Renzo speelde tegen Arie Koster en onze Italiaanse crack speelde weer heel gedegen en wist zowaar in het dammeneindspel een schijf voor te staan. Maar Arie bleef ook de rust zelfde en wist precies op welke lijn zijn dam moest staan. Het liep tegen kwart voor 5 en toen besloten de 2 om er een remise van te maken. 9-11

Zenderstad toonde zich een sportieve verliezer en wij werden alom gefeliciteerd door onze tegenstanders.

Het was fijn om met die stand weer naar de auto te wandelen. De vreugde werd even bekoeld door een vodje dat onder de ruitenwissers van de bus zat. Wie zou ook denken dat op deze rustige weg een parkeerautomaat staat. De voorzitter vond dan ook meteen dat dit een kwestie voor de penningmeester was. Uiteraard werd er alweer vooruit geblikt op de volgende wedstrijd tegen Heymans Excelsior. Die wonnen het vorig met 12-8 van ons en speelden daarna een promotiewedstrijd. Mochten we een wedstrijdpunt pakken dan blijven we in de race voor een unieke hoge klassering.

Woensdag zullen hier de analyses van de partijen van Limburg CT en Raes DC Maastricht staan. (Momenteel alleen Raes 1 , de andere partijen staan nog niet op toernooibase.