Blue Flower

 

Andy Damen is de eerste Rapid kampioen van Limburg geworden. Met groots machtsvertoon speelde Andy alle 4 de toernooien mee. Hij won Roermond en Maastricht en werd in Geleen en Brunssum 2e. Hij eindigde straatlengten voor Martijn van Gortel en Brion Koullen.

Nadat Gijs het net niet lukte om het LK sneldammen en LK senioren  te winnen is het Andy met groot gemak in deze discipline wel gelukt.

Via een Coup Maastricht lukte het vele Maastrichtenaren om hoog in het Limburgs eindklassement te eindigen, Erik de Gouw en Karel Leemreize eindigden gedeeld op de 5e plaats en Max Schwiebert eindige op de 7e plaats. Ook ons nieuw lid Pedro Kanzi eindigde op een hoge 10e plek met maar liefst 12 punten. Op een bescheiden 16e plek eindigde Dennis Joosten. (Hij richt zich op LK senioren). Tenslotte vinden we Dré Verheggen terug op plek 23 met 2 punten.

Het hoeft geen betoog dat de puntentelling het volgende jaar anders moet, b.v. nr. 1 op een avond krijgt het aantal punten gelijk aan het aantal deelnemers die avond en dan elke volgende speler 1 punt minder. We moeten onze sport niet met de F1 willen vergelijken, elke vergelijking loopt mank.

 

 

 

 

 

Afgelopen week is op 71 jarige leeftijd Valere Hermans overleden na een ziekbed van een paar maanden. Valere was een Belg waarvoor de hobby dammen zo belangrijk was dat het een groot stuk van zijn leven was.

Hij damde niet alleen in Belgie maar ook juist in Nederland. Hij is van bijna alle Limburgse clubs lid geweest en speelde dan voor die verenigingen Limburgse en nationale clubcompetitie. Regelmatig switchte hij van vereniging als hij dacht dat het hem de sportieve prikkel gaf die hij meende nodig te hebben.

Hij vergde veel van zichzelf en vond dat zijn medespelers dezelfde motivatie en wedstrijdinstelling moesten hebben. Hij eiste ook stilte van andere dammers als hij in slechtere standen een uitweg moest zoeken en bij verlies wees hij geluidsoverlast ook vaak als oorzaak aan. Hij was ook een echte clubmens . Toen in September bleek dat het provinciaal team een speler tekort kwam en een oproep voor een invaller op vrijdagavond per mail de deur uitging was hij de eerste die na 5 minuten opbelde en zei dat hij wel wilde invallen.  

Hij genoot zichtbaar van zijn successen die hij op het dambord heeft geboekt. Hij trainde dagelijks 2 uur. Hij heeft in zijn leven vele kilometers moeten rijden om te kunnen dammen in Nederland. De laatste wedstrijd voor Raes DC Maastricht speelde hij 5 januari j.l. en wel in de uitwedstrijd tegen Ons Genoegen in Utrecht. Hij won die wedstrijd op mooie slinkse wijze van pasto(o)r Wim Vlooswijk.  Wie zou toen hebben gedacht dat dit zijn laatste wedstrijd was.

Toen hij bericht kreeg dat hij was uitbehandeld in het ziekenhuis reageerde hij op dezelfde manier als wanneer hij opgaf bij een dampartij, “het is afgelopen het is gedaan”. Op zijn ziekbed had hij altijd nog dambord en damschijven bij zich en genoot wanneer vooral zijn Belgische dammakkers in het ziekenhuis tegen hem kwamen dammen. Niet alleen Belgie maar vooral Nederlands Limburg verliest een markante dammer die altijd tijdens een wedstrijd in een echte vechter of zoals hij zelf vond een krijger veranderde en vocht voor elk punt.

We danken hem hiervoor en wensen zijn vriendin Bo alle sterkte toe die ze nodig zal hebben. Ruste hij zacht.

De strijd om de PLDB-cup wordt ook dit jaar met 4-tallen gespeeld en wel tegenover ons clublokaal, Parochiehuis Tongerseweg 335A, 6213GD Maastricht op zaterdag 13 April om 12.00 uur. 

Omdat er met spullen moet worden gesleept is het handig dat elk 4-tal zich van te voren aanmeldt al dan niet via de secretaris van de vereniging via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

 

 

 

Donderdag 10 April hebben de leden van Raes DC Maastricht een 2e clubavond van de week gehouden en wel bij de jarige Cees in het verzorgingshuis Hagerpoort in Maastricht.

Wellicht is Cees langzaam een van de oudste leden van de KNDB, zijn gezondheid wordt weliswaar minder maar wat hem betreft mag elke dag wel iemand van de club langskomen om een partijtje te komen dammen. Want een middagje Bingo spelen is maar niets voor een recht geaarde dammer, dat is niet goed voor je geestelijke gezondheid volgens Cees. Verder volgt Cees als rechtgeaarde Fries wel het schaatsen en ook het voetbal en in de winter met grote belangstelling de weerberichten. 

De avond begoon natuurlijk met het overbrengen van de felicitaties en daarna zongen de ledenalsof ze lid waren van de Mestreechter Staar het traditionele verjaardagslied, "Lang zal hij leven".

Apetrots was Cees op het feit dat een van zijn laatste officiele partijen in het boek Gewoon Positiespel deel 2 van Kraayenbrink is opgenomen.

Traditioneel speelde Cees tegen Pie Boosten, alias mister 3,14 . Wellicht dat de leeftijd Cees toch parten speelde want voor het eerst sinds 10 jaar verloor Cees. Normaal gesproken is het altijd remise. De organisatie heeft dan ook bepaald dat Pie het volgend jaar niet meer met zijn favoriete kleur zwart mag spelen.

 

 

De overige leden speelden een sneldamtoernooi, in de ene poule eindigden Gijs en Andy gelijk en na barage was Gijs de winnaar. In de andere poule was ook een barrage nodig. Dré won deze van Max en in de finale besliste Gijs de wedstrijd in zijn voordeel en werd winnaar van het Cees 99 toernooi.

Hoe populair Cees in de club is werd ook bewezen door de Belg Alain Claes. Hij kwam van 40 km afstand om Cees te feliciteren en moest toen spoorslags terug naar Belgie want hij had om 21.00 uur aldaar een afspraak.

 

 

In het Belgische Peer vinden momenteel de Belgische kampioenschappen plaats. Deze week zal in Peer  gespeeld en gelachen worden en zal het dammen opnieuw een plek gevonden hebben.(zie het bord achter Marc Werrebrouck). Laten we hopen dat dit de Belgen lukt want ook met name de Nederlands Limburgse damsport vaart wel dankzij de Belgische damsport. 

In het Belgische Peer wordt de catering verzorgd door leden van damclub Genk, met in de hoofdrol meester kok Johan Evens. In de keuken naast de huiskamer kunnen de dammers eten en koffie en fris halen zoveel als ze nodig hebben tijdens hun partijen en gisteren moesten ze 2 partijen op een dag spelen. De internationale arbiter Johan Demasure zorgt ervoor dat dat stipt de regels worden nageleefd. Op klokslag 15.00 uur zette hij alle klokken in werking.

Hieraan doen 3 "Maastrichte" dammers mee in de hoofdklasse. Helaas heeft Henri na 3 speeldagen vanwege fysieke problemen de strijd moeten staken. Maar Luc en Michel spelen volop mee. Michel speelde een 3-tal partijen op rij goed tegen de favorieten Ronald en Eva Schalley en gistermiddag tegen de koploper Keita Desmet, maar kreeg niet wat hij verdiende. Hij had toch wel zeker een punt verdiend.

Luc speelde gistermiddag, na 2 nederlagen tegen de Schaleys tegen Johan Coorevits en deze nam een foute combinatie waardoor Luc een schijf voor kwam. Toen het erop leek dat hij de winst ging veilig stellen overzag hij een 2 om 4 en kwam een schijf achter. Dit betekende toen snel verlies anders  had hij uitzicht op een fraaie 6e plaats in het eindklassement gehouden. Nu wordt dat moeilijker.

Ook in de eerste klasse wordt volop gestreden. De regelmatig naar het jaarlijks toernooi in  Maastricht  komende Luc Vanbeckevoort en Albert Mol spelen daar ook mee. (in zekere zijn een thuiswedstrijd voor hen).  Ook speelt Chris Piens mee. De auteur van vele E-books en dampromoter (vergelijk hem maar met de Utrechtse Harry de Waard die ook veel gepubliceerd heeft) heeft inmiddels 54 boeken, tesamen meer dan 10.000 pagina's op zijn naam!!! We weten nu waar deel 55 over zal gaan.

Gisteren boekte hij een fraaie zege en rukte daarmee op naar de 6e plaats. Dus het schrijven van boeken over de damsport zorgt ervoor dat hij zijn eigen damtechniek en damkennis  naar een veel hoger niveau optilt en hij straks tijdens dit BK een nieuw persoonlijk hoogtepunt bereikt.

Kortom nog t/m zondag dammen in Belgie en voor vakantie vierend Nederland een uitstapje waard. Naar verluid zijn er enkele Limburgse dammers te voet onderweg naar Peer, omdat dit vanuit de grens goed te voet te doen is.. Zie de website van de PLDB