Blue Flower

Woensdag 17 Juli en woensdag 7 Augustus geen zomercompetitie.

 

Traditioneel wordt er in de vakantiemaanden een zomercompetitie gespeeld die open staat voor alle dammers van alle clubs.

Tijdens de eerste avond liet Gijs zien zijn zinnen te zetten op de titel door een zuivere hattrick te scoren. Hij vloerde Lou, Marcel en Pedro.

Op de 2e avond bleek dat hij toch concurrentie kreeg want ook Jitse Slump en Tom Swelsens gaan voor de titel. 

Uitsagen van de zomercompetitie zijn hier te volgen.

Tijdens de jaarvergadering op de laatste woensdag van juni zijn de kampioenen van de laatste clubcompetitie en het zomerkampioenschap bekend gemaakt. Voor velen was het een verrassing dat Ber zowel het grote kampioenschap van Maastricht won en het zomerkampioenschap 2018. Ber had het kampioenschap vooral te danken en dus verdiend  aan zijn zege op Gijs in het voorjaar. Gijs werd nog net 2e en Dré derde.

Ook het zomerkampioenschap had hij al zijn naam geschreven.

 

Afgelopen week is op 71 jarige leeftijd Valere Hermans overleden na een ziekbed van een paar maanden. Valere was een Belg waarvoor de hobby dammen zo belangrijk was dat het een groot stuk van zijn leven was.

Hij damde niet alleen in Belgie maar ook juist in Nederland. Hij is van bijna alle Limburgse clubs lid geweest en speelde dan voor die verenigingen Limburgse en nationale clubcompetitie. Regelmatig switchte hij van vereniging als hij dacht dat het hem de sportieve prikkel gaf die hij meende nodig te hebben.

Hij vergde veel van zichzelf en vond dat zijn medespelers dezelfde motivatie en wedstrijdinstelling moesten hebben. Hij eiste ook stilte van andere dammers als hij in slechtere standen een uitweg moest zoeken en bij verlies wees hij geluidsoverlast ook vaak als oorzaak aan. Hij was ook een echte clubmens . Toen in September bleek dat het provinciaal team een speler tekort kwam en een oproep voor een invaller op vrijdagavond per mail de deur uitging was hij de eerste die na 5 minuten opbelde en zei dat hij wel wilde invallen.  

Hij genoot zichtbaar van zijn successen die hij op het dambord heeft geboekt. Hij trainde dagelijks 2 uur. Hij heeft in zijn leven vele kilometers moeten rijden om te kunnen dammen in Nederland. De laatste wedstrijd voor Raes DC Maastricht speelde hij 5 januari j.l. en wel in de uitwedstrijd tegen Ons Genoegen in Utrecht. Hij won die wedstrijd op mooie slinkse wijze van pasto(o)r Wim Vlooswijk.  Wie zou toen hebben gedacht dat dit zijn laatste wedstrijd was.

Toen hij bericht kreeg dat hij was uitbehandeld in het ziekenhuis reageerde hij op dezelfde manier als wanneer hij opgaf bij een dampartij, “het is afgelopen het is gedaan”. Op zijn ziekbed had hij altijd nog dambord en damschijven bij zich en genoot wanneer vooral zijn Belgische dammakkers in het ziekenhuis tegen hem kwamen dammen. Niet alleen Belgie maar vooral Nederlands Limburg verliest een markante dammer die altijd tijdens een wedstrijd in een echte vechter of zoals hij zelf vond een krijger veranderde en vocht voor elk punt.

We danken hem hiervoor en wensen zijn vriendin Bo alle sterkte toe die ze nodig zal hebben. Ruste hij zacht.

 

Andy Damen is de eerste Rapid kampioen van Limburg geworden. Met groots machtsvertoon speelde Andy alle 4 de toernooien mee. Hij won Roermond en Maastricht en werd in Geleen en Brunssum 2e. Hij eindigde straatlengten voor Martijn van Gortel en Brion Koullen.

Nadat Gijs het net niet lukte om het LK sneldammen en LK senioren  te winnen is het Andy met groot gemak in deze discipline wel gelukt.

Via een Coup Maastricht lukte het vele Maastrichtenaren om hoog in het Limburgs eindklassement te eindigen, Erik de Gouw en Karel Leemreize eindigden gedeeld op de 5e plaats en Max Schwiebert eindige op de 7e plaats. Ook ons nieuw lid Pedro Kanzi eindigde op een hoge 10e plek met maar liefst 12 punten. Op een bescheiden 16e plek eindigde Dennis Joosten. (Hij richt zich op LK senioren). Tenslotte vinden we Dré Verheggen terug op plek 23 met 2 punten.

Het hoeft geen betoog dat de puntentelling het volgende jaar anders moet, b.v. nr. 1 op een avond krijgt het aantal punten gelijk aan het aantal deelnemers die avond en dan elke volgende speler 1 punt minder. We moeten onze sport niet met de F1 willen vergelijken, elke vergelijking loopt mank.

 

 

 

 

 

Donderdag 10 April hebben de leden van Raes DC Maastricht een 2e clubavond van de week gehouden en wel bij de jarige Cees in het verzorgingshuis Hagerpoort in Maastricht.

Wellicht is Cees langzaam een van de oudste leden van de KNDB, zijn gezondheid wordt weliswaar minder maar wat hem betreft mag elke dag wel iemand van de club langskomen om een partijtje te komen dammen. Want een middagje Bingo spelen is maar niets voor een recht geaarde dammer, dat is niet goed voor je geestelijke gezondheid volgens Cees. Verder volgt Cees als rechtgeaarde Fries wel het schaatsen en ook het voetbal en in de winter met grote belangstelling de weerberichten. 

De avond begoon natuurlijk met het overbrengen van de felicitaties en daarna zongen de ledenalsof ze lid waren van de Mestreechter Staar het traditionele verjaardagslied, "Lang zal hij leven".

Apetrots was Cees op het feit dat een van zijn laatste officiele partijen in het boek Gewoon Positiespel deel 2 van Kraayenbrink is opgenomen.

Traditioneel speelde Cees tegen Pie Boosten, alias mister 3,14 . Wellicht dat de leeftijd Cees toch parten speelde want voor het eerst sinds 10 jaar verloor Cees. Normaal gesproken is het altijd remise. De organisatie heeft dan ook bepaald dat Pie het volgend jaar niet meer met zijn favoriete kleur zwart mag spelen.

 

 

De overige leden speelden een sneldamtoernooi, in de ene poule eindigden Gijs en Andy gelijk en na barage was Gijs de winnaar. In de andere poule was ook een barrage nodig. Dré won deze van Max en in de finale besliste Gijs de wedstrijd in zijn voordeel en werd winnaar van het Cees 99 toernooi.

Hoe populair Cees in de club is werd ook bewezen door de Belg Alain Claes. Hij kwam van 40 km afstand om Cees te feliciteren en moest toen spoorslags terug naar Belgie want hij had om 21.00 uur aldaar een afspraak.